Hiç görmeyenler için şu CTRL+A resim olayından kısaca bahsedelim. Öyle bir resim düşünün ki (IE) üzerinde CTRL+A (yani tümünü seç) yapınca resmin içerisindeki gizli bir diğer resim ortaya çıksın. -Anlatınca olmuyormuş görmeniz lazım -
Her neyse gelelim bu resimi nasıl yapacağınıza;
Olayın meraklılarının artmasıyla birlikte bu işi sizin yerinize yapan bir kaç minik yazılım türese de, “Manuel en iyisidir” dediğim için, her türlü kontrolün siz de olduğu ve gerçekten de “bu resmi ben yaptım!” demenize vesile olacak ve %100 kendi kendime keşfettiğim bir yöntemi sizinle de paylaşmak istedim.
Adım adı açıklamalara geçmeden önce, bu CTRL+A resimlerin anatomisine bir bakalım;
Bu resimleri herhangi bir şekilde maksimum ölçekle büyülttüğünüz takdir de, yan yana duran iki farklı piksel olduğunu farkedeceksiniz. Zaten keşif de buradan başladı. Kısacası resimler üstüste ve birer piksel aralıklarla oluşturulmuş. Birinin dolu pikseli diğerinin ölü pikseli haline gelmiş.
İncelemeye biraz daha devam edince, üst katmanda bulunması muhtemel resmin “gizli” resim olduğunu tahmin edebiliyoruz. Zira CTRL+A yaptığımızda birer piksel aralıkla contrastlar bir nevi yer değiştiriyor! Demek ki öyle bir resim yapmamız gerekli ki, iki resim üstüste ve bizim istediğimiz piksel dizilimindeki kontrastlar CTRL+A yapıp seçtiğimizde baskın hale gelsin. (Bilmem anlatabildim mi?
Neyse şimdi sözü uzatmadan bu iş nasıl yapılırmış bakalım;
Öncelikle Photoshop’u açıyoruz. Hemen ardından yeni bir sayfa açıyoruz.
Özellikleri;
2 x 2 piksel ve “Transparan”
Onayladığımızda karşımıza minicik bir kutu çıkacak bu kutuyu %1600 oranında büyültüyoruz.
Ardından bir adet sol üst köşeye bir adet de sağ alt köşeye olmak üzere “Pencil” ile birer siyah nokta bırakıyoruz.
Bu resmi “IMAGE/DEFINE PATTERN” seçeneğiyle bir yüzey olarak kaydediyoruz
Şimdi sırada “Gizli” resmimiz var, gizli resmimizi yazılıma çağırıyor ve hemen üzerine yeni bir Layer açıyoruz.
Açtığımız layer seçiliyken “EDIT/FILL” seçeneğinden “USE PATTERN” i seçiyor ve az önce kaydettiğimiz kutucukları çağırıyoruz. Böylece bu kutular resmimizin üzerineki Layer’a döşenmiş oluyor.
Klavyemizden CTRL tuşuna basılı tutarak bu Layer’in penceresini işaretliyoruz böylece kutucuklar tek tek işaretlenmiş oluyor.
Sonra, “SELECT/INVERSE” i seçiyoruz.
Ardından üstteki kutucuklu Layer’ı görünmez yapıyor ve Gizli olmasını istediğimiz resmi aktif olarak işaretliyoruz.
Hemen ardından CTRL+X ile resmimizi kesiyoruz. Böylece Gizli olmasını istediğimiz resimlerden bir dolu bir de boş alanı yakalamış oluyoruz.
Şimdi tekrar yeni bir sayfa açıyoruz. Zaten yeni sayfa açmak istediğiniz zaman az önceki yakalanmış resimle aynı ebatta açacaktır. Tabii ki bu sayfanın da “Transparan” olmasına dikkat ediyoruz. Sayfa açılınca az önceki resmi buraya yapıştırmak için klavyeden CTRL+V kompinasyonunu uyguluyoruz.
Bu resime de yeni bir Layer ekliyor fakat bu sefer esas resmi üste taşıyoruz. Yani boş layer altta kalacak. Bu boş Layer’a da istediğimiz “Görünen resmi” ekliyoruz.
Klavyenizden hemen CTRL+A yaparak yukarıdaki gizli resmi görebilirsiniz!
Her resim cuk! diye oturmayacaktır. Renk dağılımına dikkat etmeli ve mümkün olduğunda alacalı-karışık resimler seçmelisiniz. Gizli resme gelince, bu resimde de renk farkları mümkün olduğunca az olmalı, çok sert açık-koyu / kontrast farkları olmamalı. Ayrıca biten resmi kesinlikle “resize” etmeyin! herşey uçar gider, pikselleri bozacaktır çünkü. Resize işlemini daha en başından ham resimler üzerinde yapın.
Her neyse işiniz bitince Save As ile kaydedin bir Internet Explorer pencerisine sürükleyin CTRL+A yapın… İşte bu kadar.